8 Nisan 2025 14:42

TEDU'da direniş nasıl örüldü?

Öğrencilerin bu süreçte kendi karar mekanizmalarını kurup taleplerini bu mekanizmalarda belirleyip hareket etmeleri sayesinde sadece bugüne değil geleceğe ilişkin de ilerletici bir süreç örülmüş oldu.

TEDU'da direniş nasıl örüldü?

Fotoğraf: Evrensel

İrem Hazal Kelleci
[email protected]


Ankara - 19-29 Mart eylemleri birçok üniversitenin ilk eylemlerini ve forumlarını gerçekleştirdiği, dayanışma ve mücadelenin hafızalara yerleştiği deneyimleri içeriyor. Bu deneyimlerden biri de TEDU'ya (TED Üniversitesi) ait. Süreç birkaç gencin yaşanan hukuksuzluklara karşı sınıf sınıf gezerek arkadaşlarını okul meydanına çağırdığı refleksif bir şekilde fitilleniyor. Aslında bu fitil aynı görüşte olsalar dahi bunu sadece kendi içerisinde değerlendiren öğrencilerin ortak bir zeminde hareket edebileceği bir çağrı olmasıyla farklılaşıyor. Böylece AKP iktidarının içerisinde doğmuş, öfkesini biriktirmiş gençler sınıflarına gelen arkadaşlarının çağrısıyla harekete geçiyor. Öğrencilerin topluluk gruplarına doğrudan üniversite yönetiminin de dahil olup grubu sohbete kapaması da yıllardır ilmek ilmek örülen sansür ve baskının kendi kampüslerindeki bir tezahürü oluyor ve öğrencilerin sürece dahiliyetini artırıyor.

TEDU öğrencilerinin bu süreçte öne çıkan bir diğer yanı da öğrencilerin kendi karar mekanizmalarını oluşturabilmek üzere attığı adımlar. Öğrencilerin yoğun olarak topluluklara üye olduğu TEDU'da hem topluluklar konseyi birliği hem de öğrenci meclisi kuruluyor. Öğrencilerin taleplerinin ne olacağı, nasıl hareket edileceği üzerine kararlar bu şekilde alınırken; öğrenciler bu karar mekanizmalarını resmileşmesi ve kalıcılaşması için çabalıyor. 

Süreç içerisinde ise bu karar mekanizmaları kampüste gerçekleştirilecek olan Kariyer Fuarında yandaş şirketlerden TRT ve Limak'ın çıkarılmasını, okula asılacak boykot ve direniş pankartlarının 1 hafta boyunca kalmasını, bu süreçlerde erken kapatılan kampüs kapılarının yeniden 7/24 açık olmasını talep ederek tüm taleplerini kazandı. Öğrencilerin bu süreçte kendi karar mekanizmalarını kurup taleplerini bu mekanizmalarda belirleyip hareket etmeleri sadece bugüne değil geleceğe ilişkin de ilerletici bir süreç örülmüş oldu. Süreçte bir diğer belirleyici nokta ise akademisyenlerin desteği olarak öne çıkıyor. Üniversite bileşenlerinin bu dayanışması her üniversitede olduğu gibi TEDU'da da mücadeleyi kuvvetlendiriyor. Öğrenciler bu süreçteki temsil mekanizması olan öğrenci meclisinin resmileşmesi için harekete geçmeye devam edeceklerini söylüyor. Üniversite amblemindeki meşale sembolünü sembolik bir çatı olarak gören öğrenciler, bu süreçte en dikkat ettikleri şeyin yükselen faşizan politikalar karşısında ortak talepler etrafında en geniş öğrenci gruplarıyla hareket etmek olduğunu da söylüyor. 13 senedir kurulu olan üniversite böylelikle ilk mücadele deneyimine imza atıyor.

Evrensel'i Takip Et